top of page
Yazarın fotoğrafıCigdem Bagbakan Cagan

Pazarlamada yapay zeka kullanırken ne yapmalı, ne yapmamalı?


pazarlamada yapay zeka

Üretken yapay zeka yaratıcı kabiliyetleriyle iş dünyasını büyülerken akla hemen onunla çözülebilecek iki konu geldi, pazarlama ve yazılım. Uzun ve zahmetli içerik üretim süreçlerinin yaratıcı yapay zeka ile kolaylaştırılması pazarlama profesyonellerinin elini kuvvetlendiriyor. Ancak bu -henüz- şirketinizdeki pazarlama ekiplerine artık ihtiyacınız kaldığı anlamına gelmiyor. Tıpkı deneyimli yazılım ekiplerine de hala ihtiyacınız olduğu gibi.


Peki pazarlamada yapay zekayı nasıl kullanabiliriz, nelere dikkat etmeliyiz?


Bu yazıda sıklıkla yapay zekaya başvuran bir pazarlamacı olarak kendi işime yarayan ve dikkat ettiğim noktaları paylaşacağım. Pazarlamada yapay zekayı nasıl kullandığıma dair bazı ipuçları paylaşacağım.


  1. İlham için yapay zeka kullan, içerikleri kendin yaz.

Yapay zeka git gide daha iyi içerikler yazıyor. İnsan eliyle yazılmış hissi veren içerikler çıkartabiliyor. Ancak çoğunlukla içerikler daha sığ, bireysel deneyimlerden yoksun, genel geçer. Bir insanın bir yazıyı merak edip okuması için o yazıda yazarın perspektifi olması gerektiğini düşünen biri olarak beni doyurmuyor. Dolayısı ile ben içerik yazarken konu başlığı ve istediğim içeriği özetleyerek bir içerik çıkartmasını istiyorum. Ancak o içeriği bir araştırma gibi kullanıp içeriği baştan sona kendim yazıyorum. Bazen de ilgi çekici konular, başlıklar önermesini istiyorum.


2. Hedef kitlenizi ve değer önerilerini kendin belirle, yapay zeka ile kontrol et

İdeal müşterinizi, segmentlerinizi ve personalarınızı yakından tanımanız, onların ihtiyaçlarını anlamanız ve değer önerilerinizi oluşturmanız çok önemli. Bunu yaparken kapsamlı bir araştırma yapmanız ve araştırmalarınızın doğruluğunu teyit etmeniz gerekiyor. Yapay zeka bu personalarla ilgili bilgileri toparlamanıza yardımcı olabilir, aklınıza gelmeyecek bazı notlarla daha derin araştırma yapmanızı sağlayabilir. Ayrıca yapacağınız anketler, odak grupları için soru setleri oluşturmanıza destek olabilir. Bunların hangilerini kullanmanız gerektiği konusunda ise iyi bir pazarlamacı gözü yine gerekir.


3. Kişiselleştirme için yapay zeka kullan, mesajları kendin belirle

Personalarınızı biliyorsunuz, değer önerilerini oluşturdunuz ve her persona için ürünle ilgili verilecek mesajlar da belli. Şimdi kişiselleştirilmiş mesajlarla bu kitleye ulaşmanız gerekiyor. İşte bu noktada doğru personaya doğru mesajların gitmesini sağlayacak içerikleri oluşturması için yapay zekadan faydalanabilirsiniz. Ancak yine son bir gözden geçirmeden hareket etmeyin!


4. Mesajı kendin yaz, tonu yapay zeka ile ayarla

Yazdığın mesaj aşırı ciddi oldu, oysa eğlenceli bir tonu olsun istemiştin, ya da didaktik oldu ama amacın bu değildi. Yapay zeka mesajın tarzını, tonunu ayarlarken doğru kelimeleri bir araya getirmene yardımcı olabilir. Hele ki ikinci dilinde bir içerik hazırlıyorsan! Hazırladığın içeriği ve istediğin tonu verip daha “eğlenceli/ciddi/komik/didaktik” hale getirmesini isteyebilirsin. Beğendiğin kısımları kullanıp diğer yerleri kendi dilinde kullanmakta da özgürsün.


pazarlamada yapay zeka kullanımı

5. Veri düzenlemede kullan

Karmaşık notları ve verileri düzenlemede, şablona oturtmada, analiz etmede yapay zeka çok iş görüyor. Müşteri toplantısında aldığın notları “to do list” haline getirmek, kişilere atamak, websitesi hatalarını kontrol ettirip bunlar için “issue” açtırmak, proje planı oluşturmak, upuzun bir word dökümanını sınıflandırıp excele attırmak gibi el yoran ve katma değerinizin az olduğu işleri mutlaka yapay zekaya yaptırın!


6. İçinde yapay zeka olan toolları kullan, zaman kazan

Artık bir çok tool yapay zeka ile geliyor, işin başında platform tercihlerini bu toollardan yana kullanmak önemli. Hubspot, Canva, G-suit, Wix gibi platformlar işleri inanılmaz hızlandırıyor. 


Görselleri çoklu boyutlarda hazırlamak, websitesini hiç uğraşmadan hızla başka dile çevirmek, hazır şablonları farklı içeriklere uyarlatmak gibi bir çok işi tooların içine gömülü yapay zeka yardımıyla kolaylıkla yapabilirsiniz. Eskiden 3-4 hafta süren siteye ikinci dil ekleme işini ben yapay zeka sayesinde 3 saatte tamamladım!


Canva’nın yeni magic sudio’sunu gördünüz mü bilmem, hazır lafı açılmışken şuraya videosunu bırakayım: https://www.youtube.com/watch?v=bVCRcNlY1yw


7. Aldığın çıktıları mutlaka gözden geçir

Ne yaparsan yap asla okumadan, bütünlüğünden emin olmadan canlıya alma! Belki ileride buna ihtiyaç kalmayacak ancak şu an hala dikkatle yapılanları kontrol etmelisin.


yapay zeka kullanan pazarlamacı

Pazarlama konusunda destek almak istiyorsanız, yapay zekayı iş süreçlerinize entegre edecek bir yaklaşım için fikre ihtiyacınız varsa, bir keşif toplantısı düzenleyin:




header.all-comments

ratings-display.rating-aria-label
header.no-ratings-yet

comment-box.add-a-rating
bottom of page